perjantai 22. helmikuuta 2019

Kalanpoikaset ovat täällä!

Viime yö meni vielä ihan rauhassa, Fisulla lämpö pysytteli alhaalla ja nukkui ihan tyytyväisen oloisena. Tänään aamulla yhdeksän aikaan Fisu alkoi läähättämään, tärisemään ja oli selvästi levoton ja lämpö nousi 37.0 asteeseen. 9:30 huomasin ensimmäiset pienet työnnöt, 10:10 tuli sikiövedet. 10:30 alkoi ponnistelemaan voimakkaammin, ja 10:55 syntyi ensimmäinen pentu. Fisu ponnisti pennun ulos seisaaltaan, nappasin kopin ja laitoin pennun Fisun nenän eteen. Fisun ilme oli näkemisen arvoinen, sillä meinasi silmät tippua päästä kun tuijotti kalvon sisällä möyrivää pentua aivan kuin olisin pidellyt alienia sen nenän edessä. Koska Fisu ei hämmästykseltään ryhtynyt mihinkään toimiin, avasin pennun kalvot ja hieroin sen pyyhkeellä kuivaksi. Kätilöavuksi hälyytetyt Shanti ja Lea ehtivät paikalle juuri, kun ensimmäinen pentu oli ulkona. Tässä vaiheessa Fisu hieman jo haiseli pentua, ja hetken kuluttua alkoi nuolemaan sitä. Puolisen tuntia ekan pennun syntymän jälkeen käytiin pihalla, siellä Fisu teki pissat ja ponnisteli niin, että seuraava pentu oli vähällä syntyä lumihankeen. Ehdittiin kuitenkin just sisälle takaisin, kun 11:52 syntyi toinen pentu. Tämäkin syntyi kalvojen sisällä, ja nyt Fisu oli heti paljon kiinnostuneempi pennusta, mutta ei alkanut heti avaamaan kalvoja, joten autoin pennun pään kohdalta kalvot auki. Fisu nuoli pentua kuivaksi, mutta jälkeisiä ei syönyt ja napanuora jäi mulle katkaistavaksi. Sitten odoteltiin, ikuisuudelta tuntuva aika. Fisu hoivasi kahta syntynyttä pentua eikä sillä ollut kuin ihan kevyitä supistuksia. Käytiin pariin otteeseen ulkona, juostiin portaita ylös ja alas, tarjosin Fisulle herkuilla maustettua vettä ja vahdittiin, että pennut saavat mahansa täyteen maitoa. Erityisen vaudikkaan ulkoilun jälkeen ponnistukset alkoivat taas, ja 14:30 syntyi kolmas pentu. Nyt Fisu oli jo alusta asti mukana juonessa, söi jälkeiset, katkaisi napanuoran ja putsasi pentua.

Fisu ja ensimmäiset kolme vauvaa

Sitten taas odoteltiin. Fisu vaikutti aivan rauhalliselta, imetti ja putsasi pentujaan, nukkuikin välillä, eikä sillä ollut mitään supistuksia. Olin jo aivan hermostunut ja varma, että nyt sillä on polttoheikkoutta ja joudutaan leikkuriin. Pentujen liikkeet tuntuivat mahassa, eli elossa ne olivat kyllä. Ravattiin pihalla moneen kertaan, ulkona Fisu kävi pariinkin otteeseen pissalla ja kakalla, mutta ponnistuksia ei tullut. Lopulta kokeilin sormella emättimestä, ja siellä tuntuikin pentu jo ihan lähellä! Tästä innostuneena Fisu ponnisti pennun hetkessä pihalle klo 17:40. Pentu syntyi ilman kalvoja ja napanuora valmiiksi katkenneena, mutta oli kuitenkin ihan virkea alusta asti. Pian neljännen pennun synnyttyä Fisu jatkoi ponnistelua ja kokeilin taas sormella emätintä, ja siellä viimeinenkin pentu jo tuntui. Vika pentu syntyi 18:03 takajalat edellä, ilman kalvoja mutta kuitenkin napanuorasta vielä kiinni. Nyt Fisu hoiti pentua alusta asti varmoin ottein, katkaisi napanuoran ja söi jälkeiset. Yhdet jälkeiset siis jäivät sisään, toivottavasti tulevat ulos myöhemmin. Fisu on tosi väsynyt, mutta hoitaa pentuja hyvin ja on kaikin puolin tyytyväisen ja rauhallisen oloinen. Seuraa koko ajan pentujen käsittelyä, mutta ei stressaannu siitä. Ulos pitää käskeä, mutta lähtee sitten kuitenkin ilman, että pitää pakottaa. Takaisin sisälle on kova kiire.


Koko viisikko ulkona

Tässä vielä esittelyt kalanpoikasista kera yksilökuvien:

1. pentu "Siika" on musta tricolour narttu, naamassa valkoinen piirto, molemmissa takajaloissa kannukset. Paino 370g. Alusta asti melkoisen äänekäs ja erittäin määrätietoinen, antaa kyllä kuulua jos tissi ei löydy heti

Siika

2. pentu "Lohi" on ruskea tricolour uros, todella vähän valkoista ja voimakkaat tan-merkit. Paino 398g. Rauhallinen, äänetön ja tyytyväisen oloinen pentu, joka kiipeää aina kasan päällimmäiseksi ja viihtyy tissillä paremmin kuin hyvin.

Lohi
3. pentu "Ahven" on erittäin tumma musta tricolour uros, valkoista ainoastaan hieman mahassa ja tassujen kärjissä. Molemmissa takajaloissa kannukset. Paino 320g. Reipas ja ponteva, ryömi vauhdilla etsimään tissiä ja koitti imeä ensin matkan varrella kavereitaan ennen oikean kohteen löytymistä.

Ahven
4. pentu "Monni" on musta tricolour uros, naamassa hyvin kapea valkoinen piirto, vahvat ja kauniin väriset tan-merkit, näyttää ihan Fisulta värin puolesta. Paino 238g eli selvästi muita pienempi. On kuitenkin erittäin reipas, roikkuu nisässä hurjalla imulla eikä todellakaan jää isompien jalkoihin. Syntyessään kakkasi heti ensimmäisen kakkansa, ja Fisun ilme oli kyllä mainio, kun sille kerrottiin, että pennun pylly tulisi putsata. Nyrpisti nenäänsä, mutta hoiti sitten kuitenkin homman.

Monni
5. pentu "Rausku" on lähes kokomusta tricolour narttu, valkoista ainoastaan alaleuassa ja kaulassa, ja aivan pikkuisen tassujen kärjissä. Paino 365g. Tämä on ollut melkoinen tyyppi aivan syntymästä asti, syntyi takajalat edellä ja melkein jo itse kiipesi ulos synnytyskanavasta, ilmoitti äänekkäästi et ei muuten tarttee auttaa ja mönki hirveää vauhtia tissille välittömästi, kun Fisu sai vapautettua sen katkaisemalla napanuoran. 

Rausku
Nyt pentulaatikossa on rauhallista. Fisu nukkuu, pennut mönkivät tissillä. Maitoa vaikuttaisi tulevan hyvin, kaikilla on pulleat mahat ja kakkaa on tullut. Kaikki pennut vaikuttaisivat terveiltä, ei kitalakihalkioita tai häntämutkia tai mitään muutakaan kummallista. Toivottavasti kaikki menee jatkossakin hyvin ja kalanpoikasista kasvaa isoja ja hienoja koiria <3


2 kommenttia: