- Fisun suku -

SukutauluEmä - Puuma


Puuma

POHJ TVA FI TVA SE TVA DK TVA NO TVA FI KVA M-17 JK3 BH Tending Intense
synt. 14.10.2009
Lonkat: A/A
Kyynärpäät: 0/0
Silmät: terveet pentuna, aikuisena lievä lasiaisen rappeuma, 7,5v iässä linssissä pieni samentuma, jolla ei vaikutusta näköön
Meriitit: pk-jäljen SM-kultaa -17, edustus jäljellä NOM-kisoissa -17, tokon edustusjoukkueen varakoira -17, lukuisat 1-tulokset ja SM-kisojen finaalipaikat tokossa

Isä - Zot


Zot

SE KVA Gk VALLH Pr Gränsvallarens Zot
synt. 15.1.2010
Lonkat: B/B
Kyynärpäät: 0/0
Silmät: terveet aikuisena
Meriitit: Ruotsin käyttövalio sekä pk-jäljeltä että pk-hausta, tokossa EVL1, paimennuksessa hyväksytty perusrata, kilpailee paimennuksen IK-2 luokassa (ylin luokka Ruotsissa)

Sisarukset


Tending P-pentue: vasemmalta alkaen Misu, Fisu, Roima, Isla


Sisko Misu

FI TVA JK1 BH Tending Pleasure
Lonkat: A/A
Kyynärpäät: 0/0
Olkapäät: kuvattu terveiksi 13kk iässä
Selkä: LTV0
Silmät: terveet pentuna ja aikuisena
Meriitit: Tokon SM-kisojen luokkavoitto sekä AVO- että VOI-luokassa, Tokon Valmennusrenkaan jäsen vuodesta 2018 alkaen, paimennuksessa kilpailee 1-luokassa


Sisko Isla

Tending Priceless
Lonkat: A/A
Kyynärpäät: 0/0
Olkapäät: kuvattu terveiksi
Selkä: LTV1 VA0 SP0
Meriitit: kilpailee agilityn 3-luokassa, 2x SERT-A ja 2x SERT-H


Veli Roima

FI TVA JK2 BH Tending Panther
Lonkat: A/A
Kyynärpäät: 0/0
Olkapäät: OCD leikattu 8kk iässä, toipunut hyvin
Meriitit: Tokon edustusjoukkueen varakoira -18, Tokon Valmennusrenkaan jäsen vuodesta 2017 alkaen

Puolisisarukset

Fisulla on kaksi pentueellista puolisisaruksia. Fisun isällä Zotilla on kahdeksan pennun pentue kennel Vindicate'silla (kasvattaja Elina Jänesniemi), emänä Darleyfalls Finn Chise "Kiss". Zot-Kiss -pennuista Etna (Vindicate's Wildfire) on kisannut agilityssa upein tuloksin: Etna valittiin edustamaan Suomea agilityn EO-kisoihin 2-vuotiaana. Zot-Kiss pennuista myös Duplo (Vindicate's Braeburn), Jato (Vindicate's Cloudchaser) ja Hood (Vindicate's Doublediamond) kilpailevat hyvällä menestyksellä agilityn 3-luokassa.

Fisun puoliveli emän puolelta, Tending Yoda "Yoda" on vasta pentu, mutta on jo tähän mennessä osoittautunut erittäin lupaavaksi ja vauhdikkaaksi nuorukaiseksi.

Puoliveli Yoda

Muut sukulaiset

Fisun emän sisarukset (Tending I-pentue) ovat osoittautuneet harrastusrintamalla erittäin monipuolisiksi ja taitaviksi harrastuskoiriksi. Puuman sisko Luu (Tending Impressive) on toko-, agility- ja hyppyvalio, ja on edustanut Suomea tokon edustusjoukkueessa vuosina 2013 ja 2016. Puuman toinen sisko Kuura (Tending Illusion) on agilityvalio. Puuman veli Riski (Tending Icon) on Suomen ja Ruotsin tokovalio sekä käyttövalio hausta, ja kilpailee pk-puolella myös jälkikokeessa (JK3) ja etsintäkokeessa (EK2) sekä vesipelastuksessa (AVO). Puuman toinen veli Lalli (Tending Inspirer) on tokovalio sekä käyttövalio jälkikokeesta, ja kilpailee myös pk-hakukokeessa (HK3). Puuman kolmas veli Fox (Tending Inflame) on tokovalio sekä kaksois-käyttövalio: sekä jälkikokeesta että viestikokeesta, ja kilpailee myös etsintäkokeessa (EK1).

Tending I-pentuja vasemmalta oikealle: Lalli, Puuma, Luu, Riski
 
Fisun isoäiti Rimma (Tending Pantheress) on tehnyt pitkän ja menestyksekkään uran tokossa: Rimma Pohjoismaiden TVA, se on edustanut Suomea tokon edustusjoukkueessa vuonna 2010 sekä ollut edustusjoukkueen varakoirana 2009, ja kilpaillut useita kertoja tokon SM-kisojen finaalissa. Rimma on kilpaillut myös pk-jäljellä (JK3) sekä agilityssa (3-luokka).

Isoäiti Rimma

Fisulla on emän puolelta paljon erittäin hienoja ja menestyksekkäitä puoli-tätejä ja -enoja. Puuman isä Eryri Roi on periyttänyt erinomaisia harrastusominaisuuksia, ja sen jälkeläisistä löytyvät mm. erittäin tunnettu ja poikkeuksellisen hienon kilpailu-uran useammassa harrastuslajissa tehnyt Ässä (Tending Hotspur) sekä tokon MM-kisoissa menestynyt Pepper (Tending Highlight).

Eno Ässä

Suvun luonteista ja terveydestä

Puuma-Zot pentue on luonteiltaan hyvin tasainen. Koko sisarusparvi on luonteeltaan vakaita, täyspäisiä, intensiivisesti työskenteleviä koiria, jotka haluavat tehdä ihmisen kanssa yhteistyötä. Puuman sisaruksissa ja etenkin Fisun isoäiti-Rimmassa on jopa hieman epätyypillisen paljon kovuutta ja omapäisyyttä, kun taas Fisun isän puolelta tulee enemmän pehmeyttä ja nöyryyttä. Fisu sisaruksineen on saanut vanhempiensa suvuista todella hyvässä suhteessa omaa vahvaa tahtoa ja koulutusta kestävää luonnetta, sekä toisaalta nöyryyttä ja miellyttämisen halua.

Fisun pentuesisaruksista kenelläkään ei ole ääni- tai alusta-arkuuksia. Terävyyttä Fisun lähisuvussa löytyy hieman - samaan tapaan kuin Fisussa. Fisun sisaruksista veli Roima on erittäin avoin ja sosiaalinen, siskot Misu ja Isla enemmänkin ystävällisen välinpitämättömiä ihmisiä kohtaan. Muiden koirien kanssa Fisun pentuesisarukset ovat mutkattomia.

Fisun suvusta löytyy joitakin OCD-tapauksia. Fisun täysveljellä Roimalla sekä kolmella puolisisaruksella isän puolelta (Zot-Kiss -pentue) on todettu olkanivelen OCD. Kaukaisempia OCD-sukulaisia löytyy myös: Puuman täysveljen Riskin pennulla, Puuman puolisisarusten Pepperin ja Darwinin (sama isä kuin Puumalla) pennuilla. Muutoin Fisun suku on luuston osalta hyvin tervettä: Fisulla ja sen kaikilla sisaruksilla, ja myös emällä sekä emän kaikilla sisaruksilla on A/A lonkat ja 0/0 kyynärpäät. Myös kaikki Fisun puolisisarukset isän puolelta on kuvattu lonkiltaan ja kyynärpäiltään terveiksi, 4x A/A, 3x A/B, 1x B/B lonkat, kaikilla kyynärpäät 0/0. Selkiä Fisun sukulaisilta ei ole kuvattu yhtä kattavasti kuin lonkkia ja kyynärpäitä, mutta myös niiden suhteen tilanne on kuvatuilla ollut hyvä: Fisulla itsellään ja sen siskolla Misulla on LTV0 ja VA0, siskolla Islalla LTV1, VA0 ja SP0. Puolisisaruksista isän puolelta selkä on kuvattu seitsemältä: 4x LTV0, 3x LTV1, kaikilla kuvatuilla VA0.

Epilepsian suhteen Fisun lähisuku on toistaiseksi ollut tervettä: Fisu sisaruksineen, kaikki puolisisarukset, molemmat vanhemmat ja vanhempien sisarukset ovat terveitä epilepsian osalta. Lähimmät epileptikkosukulaiset löytyvät emän isän puolelta: Puuman isällä Eryri Roilla on kaksi tiedossa olevaa epileptikkojälkeläistä, ja muutamia sairaita toisen polven jälkeläisiä. Roilla on ainakin 50 pentuetta ja lähemmäs 200 jälkeläistä, joten siihen nähden se ei kuitenkaan ole periyttänyt keskimääräistä enempää epilepsiaa. Muita kaukaisempia epileptikkosukulaisia on emän emän isän pentu.

Muita suvussa esiintyviä sairauksia on lasiaisen rappeuma sekä häntämutka. Fisun emällä Puumalla sekä isoäidillä Rimmalla on molemmilla todettu lievä lasiaisen rappeuma silmissä. Mitään käytännön merkitystä sairaudella ei ole ollut eikä siihen ole tarvittu mitään hoitoa. Fisun siskolla Misulla ja isän puolelta kolmella puolisisaruksella on häntämutka. Fisun yhdellä serkulla (Puuman veljen pentu) on toispuoleinen piilokives.

Fisun pentuesisaruksista eniten sairasteluja on sattunut Roima-veljelle. OCD:n lisäksi Roimalla on ollut kuumetauti, jonka syy jäi epäselväksi mutta joka parani antibiooteilla, leikkaushoitoa vaatinut ohutsuolen vierasesine, ompelua vaatinut haava sekä muutamia muita pienempiä haavoja tai vammoja. Isla-siskolla on ollut myös antibioottikuurin vaatinut kuume sekä iliopsoas- ja hauisjänteen lihasvammat. Misu-sisko on ollut Fisun tapaan täysin terve koko ikänsä.

Kuvat: Karianne Buer (Zot), Sporttirakki (Puuma), Hannele Rontu (Misu, Roima, Ässä), Sanna Lehtoaro (Isla, Yoda), Päivi Saarilahti (Rimma), Anu Rantanen (Tending I-pennut)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti