- Mion suku -

Sukutaulu


Sukutaulu

Emä - Lass


Lass
GK VALLH PR Somollis Lass
synt. 25.4.2010
Lonkat: A/A
Kyynärpäät: 0/0
Silmät: lievä distichiasis
Meriitit: Lass on kilpaillut paimennuksen mestaruustasolla sekä Ruotsissa että Norjassa päästen finaaliin. Paimennuksen perusrata suoritettu 1v iässä

Isä- Shep


Shep
Shep
synt. 7.1.2009
Lonkat: B/B
Kyynärpäät: 1/1
Silmät: terveet
Meriitit: Shep toimii työkoirana Norjassa 500 uuhen tilalla. Shep on kilpaillut paimennuksen mestaruustasolla Norjassa ja osallistunut paimennuksen PM- ja EM-kisoihin. Paimennuksen perusrata (SPKY) suoritettu Suomessa Shepin ollessa jalostuslainassa.

Sisarukset


Veli Pipu
NO AVA-H Fyhr's Prins Ivo
Lonkat: B/B
Kyynärpäät: 0/0
Selkä: kuvattu terveeksi
Harrastukset/työ: Pipu kisaa agilitya 3-luokassa, ja se on Norjan hyppyvalio, ja sillä on myös yksi agility-serti AVA-titteliä varten

'NO TVA' Fyhr's Robin
Lonkat: A/A
Kyynärpäät: 0/0
Harrastukset/työ: Robin harrastaa tokoa ja kilpailee Norjan ylimmässä luokassa. Robin on näyttelytulosta vaille Norjan TVA.

Veli Lad
GK VALLH PR Fyhr's Lad
Lonkat: A/A
Kyynärpäät: 0/0
Silmät: terveet
Harrastukset/työ: hyväksytty paimennuksen perusrata reilun vuoden iässä. Lad kisaa paimennuksen ylimmässä luokassa Ruotsissa, ja sillä on yksi aiempi pentue Tsekeissä

GK VALLH PR Fyhr's Din
Lonkat: A/A
Silmät: terveet
Harrastukset/työ: hyväksytty paimennuksen perusrata vajaan kahden vuoden iässä. Din kilpailee paimennuksen IK-1 luokassa Ruotsissa

Fyhr's Min
Lonkat: B/B
Kyynärpäät: 0/0
Harrastukset/työ: kilpailee paimennuksessa Ruotsissa

Fyhr's Joy-Joy
Harrastukset/työ: Norjan paimennuksen perusrata suoritettu 1v iässä. "Rut" kilpailee paimennuksen ylimmässä luokassa Ruotsissa ja Norjassa

Fyhr's Boy
Harrastukset/työ: työkoirana lammastilalla Ruotsissa

Fyhr's Vic
Harrastukset/työ: työkoirana lammastilalla Norjassa

Jälkeläiset

Miolla on kolme aiempaa pentuetta ja yksi pentue tulossa alkuvuodesta 2019. Ensimmäinen pentue on Norjassa Ruby -nimisen nartun kanssa, 5 urosta ja 2 narttua on syntyneet keväällä 2017. Toinen pentue Ruotsissa Tess -nimisen nartun kanssa, 3 urosta ja 3 narttua on syntyneet tammikuussa 2018. Mion kolmas pentue on Norjassa Karin Mattssonin kennelissä Becks -nimisen nartun kanssa, pennut syntyivät marraskuussa 2018, 7 urosta ja 1 narttu. Mion ensimmäisen pentueen pennut ovat paimenkoirina, mutta toisessa pentueessa muutaman kanssa harrastetaan myös tokoa/agilitya/pk-lajeja paimennuksen lisäksi: Mion poika Shepherdseyes Åke treenaa aktiivisesti pk-hakua, jälkeä ja tottista, ja on vaikuttanut erittäin lupaavalta harrastuskoiran alulta. Mion toinen poika Shepherdseyes Dino treenaa tokoa, ja on siinä innokas, älykäs ja hyvin keskittyvä nuorukainen. Dino on ehtinyt jo aloittaa kisauransa tokossa 10 kuukauden iässä hienolla 1-tuloksella. Mion kolmas poika, Unkarissa asuva Shepherdseyes Dopamin Dopping harrastaa tokoa ja agilitya. Tokossa "Dopi" on nopea oppimaan, palkkautuu hyvin ja tekee keskittyneesti, ja agilityssa vaikuttaa käyttävän kroppaansa taitavasti nuoresta iästään huolimatta.

Mion poika Dopi

Puolisisarukset

Mion emällä Lassilla on kolme pentuetta: ensimmäinen, viiden pennun pentue on syntynyt 2013 ja isänä on Kevin Evansin paimenkoira Caleb. Toisessa pentueessa, josta Mio itsekin on, on kymmenen pentua. Kolmas pentue, jossa on isänä norjalainen paimenkoira Kili, on syntynyt 2017, ja tässä pentueessa on seitsemän pentua. Mion puolisisko Fyhr's Cass Lassin ensimmäisestä pentueesta asuu Suomessa, ja kilpailee paimennuksessa. Cass on tehnyt hiukan myös tokoa/tottista sekä agilitya. Cassin täysveli Fyhr's Perfect Tough on kilpaillut myös hyvällä menestyksellä paimennuksessa, sekä startannut myös muutaman kerran agilitykisoissa. Mion puoliveli Fyhr's Bug Lassin kolmannesta pentueesta on aloitellut jo kisauraansa agilityssa, ja vaikuttaa erittäin lupaavalta siinä.

Puolisisko Cass
Puoliveli Tough
Isän puolelta Miolla on paljon hienoja puolisisaruksia. Esimerkiksi Ruotsissa asuva Shepin poika Vallhunden Yoda on edustanut Ruotsia paimennuksen EM- ja PM-kisoissa ja tehnyt jo nuoresta iästään huolimatta erittäin vakuuttavan uran paimennuksessa. Vallhunden Yoda on myös Fisun puoliveljen Tending Yodan isä. Mion toinen puoliveli, Vallhunden Chapman, on kilpaillut Ruotsissa menestyksekkäästi tokossa: "Chap" on Ruotsin TVA, ja on näyttävällä työskentelyllään herättänyt huomiota myös ulkomailla - sillä on Italiassa pentue Valentina Ballin Mind The Dog -kennelissä. Kolmas mainetta ja kunniaa niittänyt Mion puoliveli on Tunevannets Check, joka kilpailee Ruotsissa pk-haun ylimmässä luokassa: Check voitti tänä vuonna nuorten koirien SM-kisat haussa. Mion isällä Shepillä on useita pentueita pohjoismaissa ja muutamia myös Briteissä, suurin osa sen jälkeläisistä on paimennuskäytössä joko työ- tai kisakoirina. Shepin jälkeläisistä 35kpl on suorittanut hyväksytysti Ruotsin paimennuksen perusradan.

Muita sukulaisia

Mion emän Lassin sisaruksissa on useampi kansainvälisillä kisakentillä loistanut harrastuskoira. Lassin täyssisko FI TVA JK2 BH Somollis Tikka asuu Suomessa, ja on edustanut Suomea kahtena vuonna tokon MM-kisoissa, saavutuksena MM-kisojen 4. sija vuonna 2015. Lassin täysveli SE AVA SE AVA-H Somollis Rossi puolestaan on edustanut Ruotsia useamman kerran agilityn maajoukkueessa MM-, EO ja PM-kisoissa. Lassin toinen veli Somollis Rio on kilpaillut Ruotsissa sekä paimennuksessa että agilityssa. Lassin sisko Bess on kilpaillut Ruotsissa paimennuksen ylimmässä luokassa hyvällä menestyksellä.

Täti Tikka
Emä Lass ja eno Rozz

Suvun luonteista ja terveydestä

Mio sisaruksineen on luonteeltaan yhdistelmä vahvaa, kovaa ja itsepäistä emälinjaa ja nöyrää, miellyttämishaluista ja pehmeämpää isälinjaa. Lass-Shep pentue on hyvin tasainen luonteiltaan, kaikki ovat yhteistyöhaluisia, nöyriä koiria jotka haluavat tehdä oikein ja kuunnella ohjaajaa olematta kuitenkaan liian pehmeitä tai paineistuvia. Mion jälkeläiset ovat olleet luonteeltaan samankaltaisia kuin isänsä, ne ovat energisiä ja vauhdikkaita koiria, joilla on kuitenkin koko ajan ajatus mukana hommissa. Koviin ääniin Mion pennuista kukaan ei ole toistaiseksi reagoinut. Mion ensimmäiset pennut ovat luonteeltaan hieman itsenäisempiä kuin jälkimmäiset. Mion sisaruksisissa ja isässä ei ole luonteessa lainkaan terävyyttä. Mion emä Lass saattaa reagoida joskus terävästi, mutta terävät reaktiot kohdistuvat lähinnä toisiin koiriin.

Mion suvun terveystilanne etenkin OCD:n suhteen on hyvä. Mion emä Lass on yhdeksän pennun pentueesta, eikä kenelläkään sen pentuesisaruksella ei ole todettu OCD:ta. Mion emän Lassin 22 jälkeläisestä yhdelläkään ei ole todettu OCD:ta, enkä myöskään tiedä, että yhdelläkään Shepin pennulla olisi OCD:ta. Shepin jälkeläisistä toki suurin osa on työkoirina tiloilla, eikä tieto niiden mahdollisista ontumisista todennäköisesti päädy mihinkään julkisiin tietokantoihin. Olemme kuitenkin selvitelleet Shepin jälkeläisten terveystilannetta Shepiä käyttäneiltä kasvattajilta, eikä toistaiseksi yhtään sairasta jälkeläistä ole löytynyt. Myöskään Mion omista jälkeläisistä kenelläkään ei ole todettu OCD:ta, vaikka Mion jälkimmäisessä pentueessa on melko suuri riski pentueen emän puolelta (emällä on ennestään yksi sairas jälkeläinen eri uroksen kanssa). Lähin OCD-sairas sukulainen Mion puolelta löytyy emän puolisisaruksista: Lassin puoliveli Vallarskallarnas Ramm. Muita kaukaisempia OCD-sairaita sukulaisia Mion puolelta löytyy sen puolisisarusten jälkeläisistä. Myös muuten luuston terveyden suhteen tilanne on hyvä Mion suvussa. Mion sisaruksista 6/10 on luustokuvattu, 4x A-lonkat ja 2x B-lonkat, kaikilla kuvatuilla 0/0 kyynärpäät. Myös Mion puolisisaruksista emän puolelta kaikki luustokuvatut ovat terveitä, joko A- tai B-lonkkaisia ja 0-kyynäräisiä. Mion isällä Shepillä on 1/1 kyynärpäät, mutta kyynärät on kuvattu vasta 9,5v iässä ja Shep on sitä ennen tehnyt pitkän uran fyysisesti raskaassa työssä, joten todennäköisesti kyynärpäiden muutoksissa voi jo näkyä korkea ikä ja kova kulutus. Selkiä Ruotsissa ei kuvata virallisesti, joten niistä ei ole juurikaan tietoa.

Epilepsian suhteen Mion lähisuku on myös melko tervettä. Mion emä, isä, sisarukset ja puolisisarukset ovat tietojemme mukaan terveitä. Toki edelleen - Shepin pennuista suurin osa on tilakoirina Norjassa, eikä niiden terveystilanteesta ole varmaa tietoa. Lähimmät tiedossa olevat epileptikko-sukulaiset Mion puolelta löytyvät emän puolisisaruksista: Lassin isällä Do Encostas Ferryllä on yksi sairas jälkeläinen. Lisäksi Lassin täyssiskolla Bessillä on yksi epilepsiaan sairastunut jälkeläinen. Kauempaa suvusta löytyy epilepsiaa Mion emän emän veljen pennuilta.

Muita suvussa esiintyviä sairauksia ovat kivesvika ja distichiasis. Mion yhdellä jälkeläisellä ja ainakin kolmella puoliveljellä on kivesvika. Mion emällä Lassilla on todettu lievä distichiasis.

Kuvat: Hannele Rontu (Cass), Marianne Forsell (Tikka), Kitti Kadar (Dopi), Sara Mustonen (Tough), Sanna Lehtoaro (Shep), Alex Fyhr (Lass, Rozz), Jane Stensrud (Pipu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti