- Fisu -


POHJ TVA FI TVA NO TVA SE TVA FI AVA FI AVA-H FI KVA M-18 PM-18 PM-17 JK3 PAIM2 PPR1 BH Tending Piraya "Fisu"

  • Bordercollie, lyhytkarvainen musta tricolour narttu
  • synt. 6.3.2014
  • Rek: ER23021/14
  • Emä: POHJ TVA FI TVA SE TVA DK TVA NO TVA FI KVA M-17 JK3 BH Tending Intense "Puuma"
  • Isä: SE KVA GK VALLH PR Gränsvallarens Zot "Zot"

Käyttöominaisuudet ja luonne

Meriitit harrastuslajeista:
- Tokossa maajoukkue-edustus 2017 ja 2018
- Tokon PM yksilökultaa 2018 ja 2017, Tokon PM joukkuekultaa 2017 ja PM joukkuepronssia 2018
- Tokon MM joukkuekultaa 2017 ja 2018
- Tokon SM yksilöhopeaa 2018, Tokon SM joukkuekultaa 2015 ja 2018
- 13x EVL1 Suomesta, FI TVA puhtaalla 1-tulosten putkella
- Ruotsin, Norjan ja Pohjoismaiden tottelevaisuusvalio
- PK-jälkikokeen SM yksilökultaa 2018
- 5x JK3, FI KVA 4v iässä
- Agilityssa edustus World Agility Open -kisoissa 2017
- Agilityssa 21x 0-voitto maxi3-luokassa
- Paimennuksessa SKL:n paimennuksen perusrata suoritettu 2016, SPKY:n perusrata suoritettu 2017
- Paimennuksessa kisaoikeus ylimpään luokkaanFisu on ollut ominaisuuksiltaan lähes täydellinen tokokoira. Sillä on ollut pennusta asti todella hyvä keskittymiskyky, se ei ole koskaan ollut häiriöherkkä, ja sillä on loputon halu tehdä töitä yhdessä ihmisen kanssa. Fisu on työskentelytyyliltään intensiivinen, se laittaa luonnostaan voimaa liikkeisiinsä ja se käyttää kroppaansa taitavasti. Fisu on hiljainen, se ei kiihtyessäänkään vingu tai piippaa käytännössä koskaan, kierrosten noustessa ja turhautuessa se rehellisesti saattaa haukkua, jolloin myös palautteen anto on selkeämpää. Vireen säätely on ollut Fisulle helppoa, se pystyy nostamaan virettä tarvittaessa nopeasti, ja toisaalta rauhoittumaan tilanteen vaatiessa. Fisu on ohjaajaa kohtaan melko kova, se kestää hyvin toistoja ja myös virheitä, eikä se paineistu herkeästi. Palkattomuus ei sinänsä ole Fisulle ongelma, mutta sosiaaliseen palkkaan se ei nuorena vastannut kovin hyvin, vaan se on täytynyt sille erikseen opettaa. Silmänkäyttöä Fisulla ei ole esiintynyt tokossa käytännössä lainkaan, Fisu on tyyliltään enemmän "käyttö-mali" kuin kyyristelevä ja hiipivä bordercollie.


Pk-lajeista Fisun kanssa on kokeiltu viestiä, hakua ja jälkeä, mutta jälki on ainoa, jota Fisu on treenannut tavoitteellisesti. Jäljellä Fisu on työskentelytyyliltään intensiivinen ja vauhdikas, osittain myös tarkkuuden kustannuksella. Fisu on sitkeä puurtaja, eikä jäljen pituudella tai iällä ole sille merkitystä. Esineruudussa Fisu on vauhdikas ja erittäin näyttävä työskentelijä. Se on luonnostaan enemmän maavainuinen kuin ilmavainuinen.


Agilityssa Fisu on ollut erittäin helppo ja lahjakas treenattava alusta asti. Fisu keskittyy erittäin hyvin tekemiseen, ja vaikka se onkin nopea, sillä on kuitenkin aina myös ajatukset mukana tekemisessä. Fisu ei koskaan liiku agilityssa päättömästi tai nosta niin korkeita kierroksia, etteikö se silti ehtisi katsoa eteensä. Fisu oppi esteet todella nopeasti ja vaivattomasti, ja sillä on luonnostaan hyvä hyppytekniikka. Fisu reagoi erittäin hyvin ohjaukseen, se kääntyy tiukasti mutta toisaalta myös irtoaa hyvin. Ainoastaan takaakierroissa Fisulla on ollut ongelmia agilityssa - Fisu haluaisi luonnostaan tehdä käännökset niin tiukasti, että takaakierroissa sillä ei ole tilaa ponnistaa riittävän kaukaa esteestä ja rimat saattavat tippua.


Lampailla Fisu on aina ollut helppo ja mukava koira. Se syttyi jo nuorena, ja melko kovana koirana siihen on voinut laittaa painetta melkein alusta asti. Fisu on tyyliltään enemmän flänkkäävä kuin ajava koira, hakukaaret sille on olleet helppoja eikä se koskaan jumita. Fisu ei käytä kovin voimakkaasti silmää eikä ole mikään erityisen tyylikäs paimen, mutta sen vahvuuksia on yhteistyöhalu ja kuuliaisuus. Paimennettavia eläimiä kohtaan Fisu on järkevä, se lähestyy varovaisesti eikä pyri säikyttämään lampaita, mutta tarpeen tullen osaa myös käyttää hampaita uhittelevia eläimiä kohtaan. Fisu on paimentanut sekä lampaita että nautoja.

Luonne

- MH-testi suoritettu hyväksytysti 18kk iässä, laukaukset arvosanalla 1
- SmartDog-testi suoritettu 4v iässä

Perusluonteeltaan Fisu on tasapainoinen ja vakaa. Se on vilkas, mutta ei häiritsevissä määrin, sen reaktiot on kohtuullisia ja sillä on hyvä itsehillintä. Kotioloissa Fisu on rauhallinen sohvakoira, mutta toisaalta myös iloinen puuhastelija. Arki Fisun kanssa on aina ollut helppoa, se ei pentuna tuhonnut juuri mitään, se ei ole koskaan reagoinut yksinoloon mitenkään ja lenkeillä sitä voi pitää irti missä tahansa. Fisulla ei ole koskaan ollut minkäänlaista häiriökäyttäytymistä, se ei yritä jahdata tai paimentaa liikkuvia kohteita eikä sillä ole juurikaan riistaviettiä. Fisulla on äärimmäisen hyvä muisti ja se on älykäs ja oppivainen. Fisu on sopivissa määrin nöyrä ja kiltti, se uskoo ja tottelee mielellään eikä sille tarvitse jankuttaa samoista asioista, mutta toisaalta se ei myöskään paineistu tai ahdistu vaikka sille joutuisi jostakin huomauttamaan. Kaikenlainen käsittely ja hoitotoimenpiteet ovat helppoja, Fisu ei vastustele ja sallii kaikenlaisen käsittelyn myös vieraiden ihmisten toimesta.

Fisu on erittäin ahne ja helposti motivoitavissa sekä ruualla että lelulla. Fisu tykkää kaikenlaisista leikeistä - sekä saalisleikeistä että taistelusta, sille kelpaa leluksi pallot, narulelut, hihna tai vaikka käpy. Fisulla on taipumusta omia leluja, ja se palkkautuu hyvin myös siitä, että saa pitää lelua itsellään ja leikkiä sille yksinään. Toki se oppivaisena koirana osaa pyydettäessä tuoda lelun myös takaisin ohjaajalle.

Ihmisiä ja muita koiria kohtaan Fisu on sosiaalinen ja järkevä. Vieraita ihmisiä se tervehtii ystävällisesti, mutta ei ole mielistelevä, vaan pikemminkin omilla jaloillaan seisova narttu. Fisu on leikkisä ja leikkii myös täysin vieraiden koirien kanssa, ja sen kanssa voi täysin huolettomasti mennä lenkkeilemään vieraiden koirien kanssa ilman pelkoa konflikteista. Huonosti käyttäytyvistä koirista Fisu ei kuitenkaan pidä, ja huomauttaa kyllä, jos toinen tulee epäkohteliaasti ahdistelemaan. Fisussa ei ole resurssiaggressiivisuutta, se ei vahdi ruokaa eikä tavaroita. Lenkkeillessä hihnassa Fisu on hyvin välinpitämätön muita koiria kohtaan, se ei rähise hihnassa eikä ole kiinnostunut muista.

Fisu on hieman terävä, eli sillä on taipumusta reagoida yllättäviin ärsykkeisiin, mikäli kokee olevansa uhattu. Terävyys näkyy pääasiassa pienten, alle kouluikäisten lasten kanssa. Fisulla ei ole käytännössä lainkaan kokemusta koiriin tottuneista lapsista, ja Fisun näkökannalta lapset käyttäytyvät epänormaalisti ja yllättävät liikkeet, äänet sekä tungetteleva lähestyminen tekevät niistä Fisun silmissä uhkaavia. Fisu ei pidä lapsista ja saattaa esimerkiksi lenkillä nostaa niskakarvoja pystyyn, mikäli kulman takaa säntää lauma kiljuvia ja huitovia lapsia. Rauhallisesti ja aikuismaisesti käyttäytyviin lapsiin Fisu ei reagoi mitenkään. Fisulla on myös joitakin ääniä, joihin se reagoi: ukkoseen Fisu on reagoinut ensimmäisestä kesästään lähtien. Kaukaista jyrinää se ei huomaa, mutta selkeän jyrinän kuuluessa se on levoton, läähättää ja katselee taivaalle. Ukkosen suhteen Fisulla on pennusta asti ollut roolimalleina kaksi vanhempaa koiraa, jotka molemmat pelkäävät ukkosta. Ukkosellakaan Fisu ei kuitenkaan menetä toimintakykyään vaan pystyy työskentelemään, leikkimään ja syömään, ja sen kanssa on treenattu jälkeä, paimennusta ja agilitya ukkosella. Kauempaa kuuluviin ilotulitusten ääniin Fisu ei reagoi, mutta aivan pään päällä kuuluvaan raketin räjähdykseen Fisu reagoi samaan tapaan kuin ukkoseen, eli ahdistuu, mutta ei menetä toimintakykyään. Laukauksiin, rakennustyömaalta kuuluviin ääniin tai liikenteen ääniin Fisu ei ole koskaan reagoinut.

Rakenne ja terveys

Lonkat: A/A
Kyynärät: 0/0
Olat: röntgenkuvattu terveiksi 6,5kk ja 13kk iässä (Evidensia Malmi & Yliopistollinen eläinsairaala)
Selkä: LTV0 VA0 SP0
Polvet: 0/0
Silmät: terveet pentuna sekä aikuisena (8/2016 ja 6/2018)
Gonioskopia: terve (6/2018)
Hampaat: normaali purenta, 1x ylimääräinen p1 väliposkihammas
Geenitestit: CEA, TNS, CL, IGS ja MDR1 terve, MyDogDna-testattu
Säkäkorkeus: 49,8 cm (virallinen mittaus agilitykisoja varten)
Paino: 16 kg
Näyttelyt: NUO-H, tuomari Ann Jordan, Iso-Britannia


Fisu on ollut koko ikänsä erittäin terve, jopa kriittisen eläinlääkäri-omistajan näkökulmasta. Fisu ei ole saanut koko elämänsä aikana mitään muita lääkkeitä kuin rokotteita, mato/loislääkkeitä ja rauhoitusaineita virallisia terveystutkimuksia varten. Fisu on ollut yhden kerran elämässään sairaslomalla viikon verran pienen tassuhaavan takia. Fisulla on ollut ripuli vain muutaman kerran sen koko elämän aikana, ja se on oksentanut viimeksi pentuna. Fisulla ei ole ollut mitään tyypillisiä koirien sairauksia - ei korvatulehdusta, silmätulehdusta, virtsatietulehdusta, kynsivammoja tai anaalivaivoja. Fisu on käynyt säännöllisesti fysioterapiassa, ja ollut pääasiassa hyvässä kunnossa. Alkusyksystä 2018 Fisulla oli hyvin lievää aristusta vasemmassa iliopsoas-lihaksessa, joten silloin Fisu oli varmuuden vuoksi pari viikkoa rauhallisemmalla liikunnalla ja sai lihakseen laser-hoitoa. Fisu on varsinainen teräsvatsa, se voi syödä mitä tahansa eikä sillä ole allergioita. Fisulla on hyvälaatuinen, lyhyt mutta selkeästi silti kaksinkertainen turkki, joka hylkii likaa eikä siihen tartu oikeastaan mitään roskaa.

Fisun juoksut ovat olleet melko säännölliset alusta asti ja juoksuväli on pitkä, 8,5-10kk. Juoksuisena hormonitoiminta vaikuttaa Fisuun hiukan, se merkkailee selvästi normaalia enemmän ja tyrkyttää itseään astuttavaksi tärppipäivien aikaan. Fisu on kuitenkin kilpaillut tokoa, agilitya ja paiemnnusta juoksuisena, eikä juoksu ole ollut este työskentelylle. Fisulla on melko voimakkaat fyysiset valeraskausoireet, sillä erittyy maitoa ja nisäkudos turpoaa selvästi. Käyttäytymiseen valeraskaus vaikuttaa hieman - valeraskaana Fisu on hiukan normaalia vaisumpi ja hitaampi, mutta on kilpaillut kuitenkin kaikissa lajeissaan normaalisti valeraskaudesta huolimatta.

Sivun kuvat: Sporttirakki, Tiia Hämäläinen, Yulia Titovets, Emmi Lavikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti