sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Pentuja suunnitteilla!

Nyt kun suunitelmat ovat selvillä, on aika avata pentublogi!

Fisulle on suunnitteilla pentue alkuvuodeksi 2019. Fisun juoksua odotetaan alkavaksi marraskuussa 2018. Urokseksi Fisulle valittiin pitkän pohdinnan jälkeen ruotsalainen paimenkoira Fyhr's Mio. Pentue toteutetaan yhteistyössä Fisun kasvattajien kanssa ja pennut tullaan rekisteröimään Tending -kennelnimelle. Pennut tulevat todennäköisesti syntymään luonani Helsingissä, mutta siirtyvät hieman vanhempina kasvattajien luo Paippisiin.

Yhdistelmästä


Fisu ei todennäköisesti pahemmin esittelyitä kaipaa. Fisu on yksi tämän hetken menestyneimpiä harrastuskoiria Suomessa. Se kilpailee arvokisatasolla kolmessa lajissa: tokossa, agilityssa ja pk-jäljellä. Näiden lisäksi Fisulla on kilpailuoikeus ylimpään luokkaan myös paimennuksessa.

Mio on 3-vuotias lupaava paimenkoira, jolla on hyvin kiinnostava sukutaulu täynnä nimekkäitä paimenkoiria, mutta sen suvusta löytyy paimenten lisäksi useita erittäin menestyneitä harrastuskoiria niin tokosta, agilitysta kuin pk-lajeistakin. Mio itse treenaa ja kilpailee ainoastaan paimennuksessa.

Yhdistelmä tulee olemaan linjoiltaan pääasiassa ruotsalaisia ja englantilaisia paimenlinjoja. Yhdistelmästä odotetaan energisiä, intensiivisesti työskenteleviä ja yhteistyöhaluisia harrastuskoiria, joilla olisi myös hyviä ominaisuuksia rodun alkuperäiseen käyttötarkoitukseen eli paimennukseen. Pentueen molemmat vanhemmat ovat kuvattu terveiksi (lonkat A/A, kyynärpäät 0/0, Fisulla selkä LTV0, VA0, SP0, olkapäät terveet, polvet 0/0) ja molemmilla on terveiksi tutkitut silmät. Pennut tulevat olemaan vanhempien tulosten perusteella CEA, TNS, CL ja IGS terveitä.

Urosvalinnasta


Olen seurannut Mioa ja sen sisaruksia oikeastaan niiden syntymästä asti. Pidän kovasti Mion emän Lassin lähisuvusta, tunnen Lassin täyssiskon Tikan ja olen nähnyt myös Lassin ja Tikan täysveljen Rozzin sekä Lassin pennun Cassin. Tuon suvun koirat edustavat luonteeltaan juuri sellaista bordercollietyyppiä, josta itse tykkään, ja lisäksi Lass sisaruksineen on terveestä, hyvin lisääntyvästä suvusta.

Mio on suuresta, kymmenen pennun pentueesta, jossa on seitsemän urosta. Kun pohdimme, kenet tämän pentueen veljeksistä valitsisimme, osui valinta Mioon aiemman jälkeläisnäytön sekä paimennusominaisuuksien takia. Miolla on jo aiempia jälkeläisiä, joista osa on jo aloitellut harrastusuraansa niin tokon, agilityn kuin paimennuksenkin suhteen. Mion pennut ovat osoittautuneet miellyttäviksi, yhteistyöhaluisiksi ja hyvähermoisiksi harrastuskoiriksi ja lupaaviksi paimeniksi. Kenelläkään Mion jälkeläisellä ei toistaiseksi ole todettu OCD:ta ja osa on jo kuvattu virallisesti luustoltaan terveeksi. Mion harrastuspuolella meriittejä saavuttaneet veljet Robin ja Pipu pyörivät myös mukana pohdinnoissa viimeiseen asti, mutta koska kummallakaan ei ole aiempaa jälkeläisnäyttöä eikä kumpikaan ole käynyt lampailla, päädyimme valitsemaan Mion. Bordercollieiden jalostuksessa paimennusomaisuudet tulisi pitää vahvoina mukana, ja koira, joka ei ole koskaan nähnyt lampaita, voi olla melkoinen riski. Juuri ne paimennusominaisuudet on kuitenkin se syy, miksi bordercollie on niin ylivertainen harrastuskoirana.

Vaikka Fisussa on paljon erinomaisia ominaisuuksia, ei sekään ole täydellinen, joten halusimme valita uroksen, joka luonteensa puolesta tasapainottaa Fisua. Fisulla on ollut lievää reagointia ääniin, ja siinä on jossain määrin terävyyttä. Mio on näiden ominaisuuksien suhteen päinvastainen, se ei ole koskaan välittänyt äänistä eikä siinä ole lainkaan terävyyttä. Myös Mion molemmat vanhemmat ja sisarukset ovat äänivarmoja, eikä myöskään sen pentuesisaruksilla ole taipumusta reagoida terävästi missään tilanteessa.


Komea Mio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti